sofiedenbert@gmail.com

onsdag 13 maj 2015

Konsthistoria- Bauer

1. Konstnären heter John Bauer och är från Småland, Sverige. Han föddes den 4 juni 1882 i Jönköping, och dog den 20 november 1918 på Vättern. Redan vid 18 års ålder antogs Bauer till konstakademin, och år 1907 började han illustrera till sagosamlingen Bland tomtar och troll (Där bilden jag tolkat finns med). Snart så ansågs han som Sveriges främste serietecknare. John Bauer drunknade 36 år gammal, tillsammans med 23 andra i en höststorm på Vättern, som skulle ta Bauer och hans familj till deras nybyggda hus i Djurholm.

2. Man kan säga att Bauers bild är gjord för att illustrera en text. Just denna illustration användes i berättelsen "Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr", av Helge Kjellin. Figuren på bilden är alltså prinsessan Tuvstarr. Detta är en bild som symboliserar Bauers sätt att måla väldigt bra. Vissa bilder är mer färgstarka än andra, men blandningen av de mörka nyanserna återkommer och får bilden att se stenig ut. Eftersom denna bilden ingår i en sagobok så återkommer figurerna i bilden, och även miljön.

Förutom att bilden illustrerar en text så fanns hon även med på på schampot "Timotej", länk till videon här. Hon har också används som miljöpropaganda, fast i en omålad version med nedhuggna träd.

3. Bilden föreställer prinsessan Tuvstarr som sitter vid ett skogstjärn och kollar ner i vattnet. Hon sitter på knä med sträckt rygg och har huvudet böjt neråt. Armarna är halvt upplyfta och håller undan hennes långa ljusa hår. Bauer vill framhäva Tuvstarr som en späd liten varelse och det framhäver han genom att placera henne sittandes, naken vid en sjö där hon i förhållande till träden är liten.

Ungefär en fjärdedel av bilden ska likna en sjö/ skogstjärn, och resterande är skog. Trots att sjön verkar vara grumlig så speglas både Tuvstarr och fyra träd i den. De fyra träd är synligare än de i bakgrunden och ska visa att de är längre fram i bilden. Träden är symmetriska, och i mitten av träden sitter Tuvstarr.. Till skillnad från en "vanligt" svensk skog så består denna skogen av många stenar. I bakgrunden så kan man se hur träd och stora stenar växlar och bildar en mystisk känsla. Det är både Bauers teknik och val av färger som får bilden att utstråla mystik. Trots att han inte målar så kantigt så får han bilden att se hård och stenig ut. I detta fallet så lyckas han med det eftersom han bara valt mörka färger till miljön, och han målar på djupet.

Till en början så tyckte jag inte om bilden. Jag gillade varken valet av färger, eller sättet han målar på. I min smak så ser bilden lite för enkel ut, och sättet han målar på får nästan bilden att se grynig ut. Nu när jag tittat på bilden några fler gånger så uppskattar jag enkelheten mer. Den ser lite mystisk och den är varken överarbetad/ (underarbetad?). Bilden innehåller trots allt en hel del detaljer- allt från näckrosblad till fåglar.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tuvstarr_%28sagofigur%29


















Originalbilden                                                              Min bild                                              









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar