sofiedenbert@gmail.com

onsdag 5 november 2014

Labb. Försurning

                      Varför blir det försurning när vi förbränner fossila bränslen?

Uppgiften: Uppgiften är att kunna se varför det blir surt av olika fossila bränslen

Hypotes: Jag tror att det blir försurning eftersom fossila bränslen innehåller kväve och svavel, och när man förbränner det så släpps det ut och försurar. Det som bildas är även vattenlösligt. Man kan försöka neutralisera försurningen, genom att tillsätta basiska ämnen. Man kan ju även sluta använda fossila bränslen och satsa på t.ex elbilar.

Material:
E-kolv
Vatten
BTB
Förbränningsskopa
Svavel (pulverform)
Gasbrännare

Utförande: Vi fyllde först en e-kolv med vatten. I vattnet så hällde vi i BTB, för att visa ph-värdet. Vi satte sedan i en förbränningsskopa med svavel i. För att visa själva förbränningen så eldar vi svavel, innan vi stoppar ner det i e-kolven.

Resultat: När vi eldade på svavlet så hade det en rödbrun färg, och den brann med blå låga. Det bildades också rök, som sedan gjorde att vattnet ändrade färg från blått till gult. Efter att ha hällt i kalket så återgick det till den blåa färgen igen.

Slutsats: Svalen blir vätska eftersom de rör på sig när det blir varmt, och det gör också att de har lättare att reagera med andra ämnen. Svavlet reagerade med syret i luften och bildade svaveldioxid, i form av rök. Svaveldioxiden är vattenlöslig och blandas med vattnet, som i sin tur blir surt och ändrar färg till gult. Det blev svavelsyrlighet och svavelsyra. När vi hällde i kalciumhydroxid, Ca(OH)2 så reagerade Ca(OH)2 med syran i vattnet, så att det bildades vatten.
Min hypotes stämde relativt bra. Jag hade rätt att fossila bränslen innehåller kväve och svavel, och att det var vattenlösligt. Jag skrev dock inget om kemiska formlar, röken som bildades och mer utförligt vad som hände i vattnet.

     S   +  O2 = SO2
Svavel+ syre= svaveldioxid

      2SO2     + O2   =  2SO3
Svaveldioxid+ syre = Svaveltrioxid

       SO2       + H2O     = H2SO3
Svaveldioxid + vatten   = svavelsyrlighet

     SO3          + H2O   = H2SO4
Svaveltrioxid + vatten = Svavelsyra

Ca(OH)2 + H2SO4 = H20 + Ca2+ SO42-
Kalciumhydroxid
- När ett basist och ett surt ämne möter varandra så blir det neutralt.



Felkällor: Jag hittar inga direkta felkällor, eftersom laborationen gick bra. Man kan t.ex se till att svavlet brinner ordentligt innan man stoppar in det i e-kolven. Vattnet kan dessutom vara olika mycket basiskt, eftersom det kan innehålla kalk. Vi behöver kanske hälla i något basiskt innan för att få det blått från början. Man måste också vara noga med att inte råka doppa svavlet i vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar