sofiedenbert@gmail.com

tisdag 14 oktober 2014

Pälsen

Uppgift:
  • Skriv en text där du berättar om vad kläder har för betydelse i samhället. Exempel på vad du kan skriva om: Måste man ha snygga märkeskläder för att bli accepterad av kompisarna? Varför måste man han uniform i vissa yrken?
Budskapet som finns i novellen "pälsen" tycker jag kan vara betydelsefullt även idag. Förr i tiden så var det större skillnad mellan fattiga och rika, och då kunde ett dyrbart plagg som en pälsrock spela stor roll. Novellen visar t.ex ett typiskt exempel på hur rika hade råd att köpa pälsar. I detta fallet pratar vi om en häradshövding (det vi idag kallar för lagman). Huvudpersonen är en fattig och mager man som inte har långt kvar i livet. När han får låna Richardts päls så omvandlas Hencks tankar om elände till något mycket positivare. Han har mer självförtroende och försöka glömma sin dåliga hälsa.

Idag så ser jag en mindre tydlig skillnad då fattiga och rika "glidit" närmare varandra. Människor är mer tillåtna att klä sig hur dom vill, och på så sätt ser man kanske inte denna skillnaden lika tydligt. Jag själv tycker inte det spelar roll om andra människor har dyra märken eller en jättestor garderob. Det som mer spelar roll i min värld är hur man väljer att bära upp kläderna, eftersom det kan visa ens personlighet. Har man en klädstil man kan stå för och som man själv är bekväm i spelar inte märken roll. Bättre det än att bära upp dyra märken och döda djur som man själv inte trivs i.

Frågan är om omvärlden tänker likadant som jag. Det finns säkert områden eller distrikt där nästintill alla butiker säljer dyra märken, befolkningen klär sig därefter. Dyra märken kan i deras ögon visa att man har pengar och bryr sig om vad man klär sig i.  I såna här fall tror jag att man rättar sig mer till samhället än sig själv.

Att ha uniform på jobbet kan både handla om att det ska underlätta, eller att man inte ska kunna ge förutfattade meningar om personer pga deras klädstil. Jag själv tror dock inte på andra alternativet, eftersom, de yrken man har uniform i oftast är praktiska jobb. I praktiska jobb så låter det rätt självklart att ha skyddskläder på sig, och där spelar inte utseendet stor roll. Det som dock kan spela roll är skoluniform, eftersom det har en helt annan betydelse. Det handlar med om utseendefixering, och att alla ska ha "samma förutsättningar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar