Sammankoppling- oönskad/ ettbarnpolitik i Kina.
Av: Sofie
Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ettbarnspolitik
http://www.ne.se/ettbarnspolitik
Många delar av boken tycker jag påminner om Kina, både förr i tiden, nutid och kanske i framtiden. En tydlig sammankoppling är t.ex ettbarnspolitiken i Kina. I Kina så införde man ettbarnspolitik år 1978 för att landet började bli överbefolkat (man kan undra varför Kina ser ut som det gör idag, ifall lagen var så strikt). Lagen som kom år 1978 betydde att man i vissa familjer bara fick skaffa ett barn. Det finns dock en hel del undantag. På landsbygden var det tillåtet att skaffa två barn ifall det första barnet var en tjej eller har funktionshinder. Familjer som hör till minoritetsfolk får ha upp till fyra barn, i och med att stället de bor på behöver alla resurser de kan få.
Bådas syfte är att minska jordens befolkning. Båda tycker att befolkningen håller på att bli överbefolkad, och att man då måste göra något åt problemet. Skulle jag själv välja så skulle jag välja ettbarnpolitiken, eftersom det verkar vara ett mer vettigt förslag.
Jämför man detta med boken så menar de ”önskade” att moder jord förstörs av de oönskade, och att de oönskade inte har rätt att leva eftersom de slösar på de få tillgångar som jorden har kvar att erbjuda. I Kina så får man t.ex betala hög böter ifall man bryter lagen, och i boken oönskad så får föräldrarna sitta i fängelse, och barnet blir omhändertagna. Det finns alltså ingen gräns på hur många barn man får skaffa i oönskad, men man straffas för det och det tjänar inget till, tror man.
I och med att man bara fick skaffa ett barn i Kina så blev det en könsdiskriminering där föräldrarna prioriterade killar före tjejer. Man tror att killar kan ge mer än en tjej, och därför är mer värdefull. Alltså finns det en obalans av könen i Kina då det finns betydligt fler män än kvinnor. Egentligen kan man säga att det är männen som förlorar på det då kvinnorna gifter sig rikt i städerna medans många män får stanna kvar i byarna. Hade man fördelat kvinnor och män bättre så skulle inte dessa problem uppstå.
I oönskad så är alla oönskade lika värdefulla, alltså värdelösa. De som är värda något är de önskade. Här kan man säga att både oönskade och önskade förlorar på det. Tänker man på moder jord så är det kanske positivt att det inte föds fler barn och att de som lever kan leva för evigt och försöka förbättra världen. Men samtidigt så blir det som ett stopp mitt i livet när man tar medicinen. Jag tror t.ex inte att de önskade är lyckliga, trots att de har mer makt än de oönskade. De tappar t.ex känslan för kärlek, som kan vara den viktigaste grunden för ett fungerande samhälle. Dvs, både kärlek till omgivningen och den man älskar.
Resultatet av ettbarnspolitiken i Kina ledde till att befolkningen minskade drastiskt, där ettbarnspolitiken var en av anledningarna. Idag har Kina ca 1,3 miljarder och kvinnorna föder i genomsnitt 1,7 barn (samma som i Sverige). Problemet med att det minskade så drastiskt är att pensionärerna blir allt fler. Det arbete och skatter som betalas av de arbetande ska räcka till den äldre generationen. I oönskad så har man löst problemet genom att ”förbjuda” vuxna att föda barn. De barn som föds kommer t.ex till Grange Hall där de blir hjärntvättade och lär sig att vara till nytta. För att befolkningen inte ska dö ut äter de medeciner som heter ”Långt liv”, och som motverkar döden. Det är dock bara önskade som får äta medicinen, vilket man kan jämföra med ettbarnspolitiken i Kina där man bara får ha ett barn i vissa delar och fler barn i andra delar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar