sofiedenbert@gmail.com

onsdag 7 november 2012

No- Uppdelning av färger

Uppdelning av färger
Uppgift: Vilka färger finns det i blad?

Syfte: Lära sig kromatografi och vilka färger som finns i blad.

Hypotes: Jag tror att klorofyllet, den gröna färgen kommer följa med upp. Kanske så följer även någon sort av gul färg med. Klorofyllet får ju växterna gröna och möter bladen vattnet så färgar det kanske av sig.

Material: Mortel, liten bägare, aceton, 3 gröna blad, sked
 
Utförande: Vi började med att mosa gröna blad. Sedan häller vi på aceton och försöker pressa ut allt det gröna (klorofyllet) från bladen. Efter det så häller vi
blandningen i en bägare och stoppar ner ett filter, och låter stå där i ca 20 minuter.




Resultat: Längst ner på pappret var det mörkgrönt. Desto längre upp man kollade desto ljusare/svagare blev färgen. Längst upp så såg det lite brunt/rött ut. (Höstens färger). Den röda färgen var svagast och klättrade längst upp eftersom den hade minst molekyler (små).

Slutsats: I kromatografi klättrar små molekyler högst (det tar snabbare för dem) och de stora lägst (går långsammare)
Man måste använda ett lösningsmedel som kan lösa upp ämnet.
________________________________________________________________________

Kromatograft - Ämnena (färgerna) går olika högt upp på pappret när den kommer i kontakt med vatten.

Utförande: Vi började med att rita fyra prickar med färgpennor på ett filter. Tre prickar med tusch-penna och en prick med en permanent penna. Sedan så stoppade vi ner filtret i en liten bägare med vatten. Färgprickarna var över vattnet.

Resultat: De tre prickarna vi ritat med tusch-pennor löstes upp i vatten, men inte pricken som var ritad med en permanent penna. När vi sedan prövade att göra samma sak med pricken som inte löstes upp, fast i aceton så löstes den upp.

Slutsats: Slutsatsen är den samma som med bladen.  För pricken som var ritad med en permanent penna var vi tvungna att använda ett lösningsmedel (aceton) för att pricken skulle lösas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar