sofiedenbert@gmail.com

onsdag 5 september 2012

Kemi- svavel och järn.


Grundämnena svavel och järn Datum och namn: 5/9-12 Sofie

Uppgift: 
Vilka egenskaper har svavel? Vilka egenskaper har järn? Hur kan vi delar på dem igen, när vi blandat dem? Vad händer när vi värmer på en blandning av svavel och järn?

Syfte: 
Att lära sig undersöka ämnen och vad en kemiskförening är.

Hypotes: 
Järn tror jag är magnetiskt. Använder man då en magnet så dras järnet till magneten, och man kan skilja på dem. Jag har ingen aning om vad svavel har för egenskaper. 
När vi värmer de båda ämnena så kanske de skiljer ifrån sig från varandra och bildar två ”högar”. Jag tror de har samma egenskaper som före, efter det att vi värmt ämnena.

Material: 
  • svavel
  • järn
  • magnet
  • provrör
  • bägare
  • vatten
  • sked
  • pappersform
  • hammare

Utförande: 
Vi började med att plocka fram alla saker vi behövde. Vi testade svavel och tennets egenskaper genom att testa om det var magnetiskt, se om de löste sig i vatten, kolla på färgen och strukturen.
Sedan så blandade vi de båda ämnena och smälte dem i dragskåpet. 

Egenskaper: Järn: Magnetiskt, grått,sjunker i vatten.
                        Svavel: Gult, pulvrigt, flyter i vatten.

Resultat: 
När vi värmde järnet och svaveln så blev järnet svart och klumpade sig. Svaveln steg och satte sig på provröret. Järnet var mörkgrått och det var klumpigt och hårt. Järnet var fortfarande lite magnetiskt. Svaveln satt på röret, och man kunde inte se det så mycket. Jag tror den avdunstade eller något. 
Järnet var fortfarande magnetiskt efter smältningen.

Slutsats: 
Min hypotes stämde nästan. Järnet var magnetiskt, och när vi värmde dem två ämnena tillsammans så delade de på sig, men svaveln blev som färg på röret och det var svårt att testa dess egenskaper efter smältningen. 

Svavel+ Järn --> Järnsulfid
      S    +   Fe  --> FeS

Felkälla: Vi har inte vägt upp svavel och järn tillräckligt noga och kan inte blanda det tillräckligt bra så att allt reagerar. Därför finns det järn kvar som är magnetiskt.

Förbättring: Vi kan använda en bättre våg med t.ex hundradels gram och blanda mer noggrant. Vi kan också undersöka fler egenskaper.


Jag vet inte riktigt varför det blev som det blev.















1 kommentar:

  1. En bra rapport, alla rubriker är med och du gör en utförlig beskrivning av din hypotes. Du har fått med en hel del på utförande, resultat och slutsats också. Tänk på att alla resultat t ex egenskaperna ska stå under resultat.

    SvaraRadera